Kozy są zwierzętami łatwymi w hodowli i, co jest nie bez znaczenia, potrafią bronić się przed zanieczyszczeniem środowiska, pozbywając się z organizmu niektórych szkodliwych pierwiastków. Ich mleko nie jest więc obciążone związkami metali ciężkich. Te sympatyczne ssaki są odporne na choroby, np. nie zapadają na gruźlicę (ich mleku nie grozi zainfekowanie tą chorobą).
Koza daje rocznie 10 razy więcej mleka niż waży (krowa tylko 7 razy). Potrzeby kozy są niewielkie, mówi się, że zje miotłę i da mleko, dlatego w okresach uboższych hodowla kóz była bardzo popularna, nawet powszechna i chyba do niej powoli wrócimy. Coraz więcej jest też przetwórni cennego koziego mleka, z którego wyrabia się doskonałe sery. W Grecji i Szwajcarii kozie sery uważane są za przysmak i należą do najdroższych. We Francji produkuje się rocznie ok. 50 tys. ton serów z koziego mleka. Do nabycia są twarogi i jogurty, kozie masło i pożywki dla dzieci, a ceny tych produktów znacznie przewyższają ceny przetworów z mleka krowiego.
W chwili obecnej moje stado kóz liczy 25 sztuk dorosłych . Zobacz zdjęcia naszych kóz: