Nasze wyroby:
- mleko kozie
- twarożki
- bundz
- bryndza
- ser typu feta
- ser dojrzewający
- serniki z koziego twarogu
Nasze wyroby wyrabiane są z ekologicznego mleka koziego.
W porównaniu z mlekiem krowim, mleko kozie zawiera łatwiej przyswajane białka o korzystniejszych proporcjach aminokwasów (w tym – egzogennych, a więc takich, które nie są produkowane przez organizm ludzki). Jest też łatwiej przyswajalne ? dotyczy to zarówno białek (w tym kazeiny), jak i laktozy, a także tłuszczów. Jest też dużo mniej uczulające od mleka krowiego ? może je spożywać ponad 40% osób z tzw. skazą białkową. Zaleca się, aby dzieci z tą przypadłością próbowały pić właśnie kozie mleko zamiast mleka modyfikowanego (np. z soi, które także może mieć właściwości uczulające).
Kozie mleko zawiera także dużo witamin (zwłaszcza D3, niacynę oraz biotynę) oraz minerałów (magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas i in.), a ich proporcje są korzystniejsze dla człowieka niż w mleku krowim. Pod tym względem jest ono zbliżone do mleka ludzkiego. Dzięki witaminie D3, poprawiającej przyswajanie przez organizm wapnia, u osób pijących kozie mleko można zaobserwować wzmocnienie kości i zębów. Tłuszcze zawarte w kozim mleku zawierają m.in. cenne kwasy Omega-6, a także znaczną zawartość kwasów tłuszczowych średnionasyconych, które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.







Inni użytkownicy trafili do nas szukając:
- kozi-ser pl