Zalety mleka koziego

Mleko jest pierwszym pokarmem. W miarę, gdy dorastamy odchodzimy niestety od jego spożywania, a szkoda bo zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników.

Rodzice mieliby o wiele mniej zmartwień, gdyby zrozumieli jak ważną rolę może odgrywać mleko w diecie zarówno ich jak i dzieci.

Najlepsze własności charakteryzują mleko kozie, przez wiele lat nie doceniane, dopiero od niedawna jego moc ujrzała światło dzienne. Jest bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm a to dzięki temu, że składem zbliżone jest do mleka wytwarzanego w organizmie kobiety, zawiera nawet o wiele więcej składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, witamin A1, B1, B2, PP i C.
Kozie mleko różni się od krowiego, zarówno składem chemicznym jak i walorami smakowymi. Jest bardzo słodkie, ma barwę lekko kremową i według badań zawiera więcej tłuszczu oraz w większym stopniu stymuluje powstawanie w naszym układzie pokarmowym bakterii chroniących przed zatruciami lub chorobami.

Uwaga!– organizm człowieka w sposób naturalny homogenizuje kozie mleko, a co za tym idzie obniża się poziom złego cholesterolu we krwi. Spożywanie mleka to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia.

 

Ten biały napój jest bardzo cenny w szczególności z uwagi na dzieci dotknięte skazą białkową. W kozim mleku nie ma bowiem trzonowych grup globulin, które w dużych ilościach występują w krowich produktach. To bardzo istotne, gdyż właśnie te frakcje najczęściej są przyczyną alergii, wysypek, uczuleń, egzemy, bólów brzucha czy biegunki. Organizm nie toleruje niektórych frakcji globulin i traktując je jak ciała obce, broni się, co może nieść ze sobą właśnie takie niepokojące objawy jak skaza białkowa.

Dieta zawierająca mleko od kóz może być wprowadzona już u bobasów rozpoczynających piąty miesiąc życia.

Szczególnie dzieci pijące kozie mleko rzadziej chorują, ich układ kostno-stawowy rozwija się o wiele lepiej, gdyż dostarczany mu jest, tak bardzo potrzebny podczas rozwoju – wapń.

Najlepiej pić mleko pochodzące prosto od kozy (można je już kupić w wielu miejscach) a nie sklepowe podróbki namaszczone chemią. Tylko natura wie co najlepsze, zaś konserwanty oraz inne substancje dodatkowe dodawane do spożywczych produktów mlecznych nie są zdrowe.

Mimo najlepszej etykietki, nie pozwalajmy się oszukać, wiele substancji konserwujących (np. E-123, E-153, E-142, E-430, E-433, E-435) jest groźnych dla naszego zdrowia, namnażają bowiem komórki rakowe lub wprowadzają do organizmu bardzo szkodliwe toksyny.

 

Dietetyczne, lekkostrawne kozie mleko to naturalne źródło cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych, jest idealnym uzupełnieniem dobrodziejstw medycyny naturalnej.

Do niedawna ten, kto hodował kozy, uważany był za człowieka biednego, a że tej biedoty nie chciano ukazywać w pełnym blasku w czasach PRL-u, to też nie propagowano hodowli kóz i niewiele pisano o niezwykych właściwościach koziego mleka. A mleko to, spożywane w swej nieprzetworzonej postaci, zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich gatunków mleka nieprzetworzonego, spożywanego na świecie. Zawiera ono wszystkie ważne dla organizmu składniki odżywcze.

Obserwacje i badania naukowe potwierdzają pozytywne działanie mleka koziego przy takich chorobach, jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc oraz astma.
Najważniejszą cechą koziego mleka jest brak w nim pewnej frakcji kazeiny, która jest głównym składnikiem białka mleka krowiego. Gdyby nie mleko kozie, dzieci i dorośli cierpiący na tzw. skazę białkową byliby całkowicie pozbawieni mleka.
Mleko kozie, w przeciwieństwie do krowiego, zawiera gotową już witaminę A, a nie karoten, czyli prowitaminę. Znajduje się w nim również pięciokrotnie więcej niż w mleku krowim, kwasu orotowego, czyli tzw. witaminy B13, która w młodych organizmach służy do budowy komórek, natomiast u ludzi starszych przyczynia się do regeneracji tkanek.
Prof. Wagner z Uniwersytetu w Gissen prowadził badania mleka koziego pod kątem wykorzystywania go jako środka przeciwdziałajacego rozwojowi raka. Dowiódł, że tam, gdzie hodują kozy, występuje mniejsza liczba zachorowań na raka. Mleko kozie służy też długowieczności, za czym przemawia długi wiek życia obywateli narodów kaukaskich i bałkańskich. Tam spożycie mleka koziego jest bardzo duże.
Pijmy więc mleko kozie, pamiętając przy tym, że mitologiczną żywicielką greckiego boga Zeusa była koza.

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie zaliczyli kozie mleko do żywności funkcjonalnej, czyli produktów, które poza funkcją odżywczą mają także działanie prozdrowotne.

Mleko kozie nie jest w Polsce popularne, ale okazuje się, że kryje się w nim wiele korzystnych dla zdrowia składników. Ponadto jego skład jest bardzo podobny do składu mleka ludzkiego, co sprawia, że ma więcej prozdrowotnych właściwości niż mleko krowie. W niektórych schorzeniach kozie mleko powinno być wręcz zalecane.

Czym się wyróżnia kozie mleko i kto powinien je pić?

Kozie mleko ma niewielką zawartość laktozy – mniejszą niż mleko krowie, więc osoby, które mają nietolerancję tego składnika mogą sięgać właśnie po kozie mleko.

Duża zawartość oligosacharydów – czyli prebiotyków. Substancje te docierają do jelita grubego, a tam stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej.

Mleko hipoalergiczne – kozie mleka zawiera znacznie mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną alergii na białka mleka krowiego. Z tego też powodu nie powoduje alergicznych objawów.

Korzystnie wpływa na hemoglobinę – zaobserwowano, że u osób cierpiących na anemię z niedoboru żelaza, które regularnie spożywają kozie mleko znacznie poprawiła się gospodarka żelazem. Jest ono lepiej przyswajane i wykorzystywane, ponieważ zmniejszają się interakcje pomiędzy żelazem i wapniem. Dodatkowo picie mleka koziego wspomaga farmakologiczne leczenie tej choroby.

 

Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 – przede wszystkim kwas linolowy i arachidonowy.

Mleko kozie nie jest w Polsce popularne, ale okazuje się, że kryje się w nim wiele korzystnych dla zdrowia składników. Ponadto jego skład jest bardzo podobny do składu mleka ludzkiego, co sprawia, że ma więcej prozdrowotnych właściwości niż mleko krowie. W niektórych schorzeniach kozie mleko powinno być wręcz zalecane.
Regularne picie koziego mleka korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi oraz trój glicerydów, więc osoby, które mają z tym problem powinny częściej sięgać właśnie po mleko kozie.

Inni użytkownicy trafili do nas szukając:

  • Sery kozie zalety